21. únor 2015 / Computerworld

Internet věcí

Do roku 2020 se produkty a řešení internetu věcí rozšíří po celém světě, prostřednictvím internetu budete ovládat svoji "inteligentní" domácnost, kontrolovat svůj sportovní výkon anebo plánovat cestu do práce tak, abyste se vyhli dopravním omezením. Objem financí se v této oblasti zvětší z 1,9 bilionů dolarů v roce 2013 na 7,1 bilionů v roce 2020.

Dvě třetiny spotřebitelů plánují koupi propojených technologií pro domácnost do roku 2019. Polovina spotřebitelů si plánuje pořídit nositelnou elektroniku. Vykročili jsme směrem k Internetu věcí, ve kterém je vše přes lednici a televizory až po běžecké boty a hodinky připojeno k internetu.

Spotřebitelé očekávají, že jejich data jim budou k dispozici kdykoliv a kdekoliv si budou přát - ať už se jedná o historii běhání nebo o rodinné fotografie. Zároveň ale očekávají, že jejich data budou chráněna před ztrátou a neoprávněným přístupem. 

Společnosti shromažďují a uchovávají více a více dat o jednotlivcích, ale zároveň je na ně vyvíjen čím dál větší tlak, aby byly schopné tato data chránit. Příkladem je televize připojená k internetu, kde je centrálně evidováno vše: co jste kdy sledovali, údaje o vaší kreditní kartě, co jste si stáhli, výhledově i vaše video chaty. Důsledky pro každou společnost, která nedokáže zabránit zneužití dat třetí stranou, budou katastrofální.

Zdroj:  Computerworld

Digitální ekonomika